Składniki:
karkówka, 0,7-1kg
sól, pieprz,
mąka, do obtoczenia
masło klarowane, 3 łyżki
seler, 1szt
pieczarki, 0,5 kg
cebula, 3 szt
zalewa:,
cukier, 6 łyżek
magi, 5 łyżek
woda, 10 łyżek
ocet, 3 łyżki
koncentrat pomidorowy, 6 łyżek
ketchup, 6 łyżek
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor:
Paulina (Białystok)
(Głosów: 3896)
Przepis nie jest pracochłonny na jaki wydaje sie na pierwszy rzut oka. Szybko się robi a zachwyt gości- bezcenny!
Karkówkę pokroić w nieduże plastry, przyprawić solą i pieprzem lub przyprawą uniwersalną, następnie obtoczyć w mące. Rozgrzać na patelni masło klarowane lub dowolny olej (na maśle klarowanym jest zdecydowanie zdrowiej) Na gorący tłuszcz wykładać karkówke i obsmażyć z dwóch stron. Selera zetrzeć na tarce, pieczarki pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami : połowę surowego selera, karkówka, surowe pieczarki, reszta selera, zeszklona cebula. Zalewamy wszystko zalewą (woda, cukier, magi, ocet, koncentrat i ketchup łączymy ze sobą, mieszamy, nie gotujemy) Wkładamy karkówke do piekarnika na 1h10min 200 stopni
U mnie jest daniem popisowym ;-)
Smacznego :-)