Składniki:
papryka czerwona i żółta, 5 strąków
cebula , 3 duże
czosnek, 2 ząbki
kiełbasa gospodarza Nasze smaki, 1 sztuka
boczek wędzony, 300 g
pomidory w puszce, 1 puszka
pomidory suszone solone, kilka sztuk
koncentrat pomidorowy madero, 1 łyżka czubata
papryka słodka w proszku, 3 łyżki
sól, pieprz, ostra papryka, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Katarzyna (Poznań)
(Głosów: 19)
Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na chrupko, dodając pod koniec smażenia kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Odcedzić z wytopionego tłuszczu i odłożyć na miseczkę. Na wytopiony tłuszcz wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić. Posypać papryką w proszku, wymieszać i dorzucić pokrojoną w paski paprykę. Podlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać pomidory z puszki, pokrojone suszone pomidory i dusić kolejne 5 minut. Na koniec wrzucić boczek i kiełbasę oraz posiekany czosnek i koncentrat pomidorowy. Wymieszać, chwilę pogotować i doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku. Podawać z białym pieczywem lub ryżem. Smacznego :-)