Składniki:
ciastka pełnoziarniste, 190 g
masło, 60 g
twaróg sernikowy, 750 g
jajka, 3 szt
cukier do wypieków, 0,5 szkl.
likier jajeczny (adwokat), 1 szklanka
mąka pszenna, 3 łyżki
czekolada posiekana, 150 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Urszula (Wrocław)
(Głosów: 2151)
Ciastka i masło (roztopione) wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz czekolady). Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
Piec w temperaturze 150 ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu, a także równy jak stół. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Przed podaniem udekorować wiórkami czekolady i czekoladowymi jajeczkami w polewie cukrowej.