Składniki:
jajka, 2 szt
mąka, 3 szklanki
mleko, 3 szklanki
sól, 2 g
olej, 1 łyżka
śmietana 36%, 1 szt
serek mascarpone, 1 szt
cukier puder, 1 łyżka
kiwi , 2 szt
nektarynka, 1 szt
brzoskwinia, 1 szt
truskawki, 250 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Katarzyna (Milanówek)
(Głosów: 54)
Oddzielamy żółtko od białek i dodajemy do przesianej mąki wraz z mlekiem,olejem i szczyptą soli. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Naleśniki smażymy na średnim ogniu. Kiwi,brzoskwinie i nektarynkę czyścimy,obieramy i kroimy w średnie plasterki. Truskawki w ćwiartki, a jabłka w kostkę. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietankę pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Gotowym kremem smarujemy naleśniki, układamy owoce i zawijamy. Na koniec dekorujemy domową bitą śmietaną i owocami:)