Składniki:
Tilapia filet ze skórą, 4 szt.
szynka parmeńska, 50 g
pomidory cherry, 8 - 10 szt.
por (średni), 0,5 szt.
miód, 1 łyżka
ocet balsamiczny, 1 łyżka
sól,
pieprz cytrynowy lub biały,
masło klarowane lub oliwa, 1 - 2 łyżki
mąka, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Sebastian (Gdańsk)
(Głosów: 17)
Ryba: Filet umyć, przyprawić solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące. Masło roztopić na patelni, smażyć rybę po 2 - 3 minut każdą stronę. Po zdjęciu z patelni zdjąć nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Sałatka: Pora pociąć w słupki, a następnie sparzyć wrzątkiem. Po minucie przełożyć do zimnej wody i następnie wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku. Szynkę parmeńską porwać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w ćwiartki. Całość wymieszać ze sobą. Sos: Miód wymieszać z octem balsamicznym. Sos polać na rybę lub obok na talerzu według uznania.
Smacznego.