Składniki:
Pomidory , 500 g
Agar (lub żelatyna), 2 g/100 ml
Ser Mozzarella Bufala, 250 g
Oliwa z oliwek, 100 ml
Bazylia świeża, pęczek
Orzeszki pinii , 50 g
Sól i pieprz, wg. uznania
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Emilia (Poznań)
(Głosów: 13)
Warstwa pomidorowa:
Pomidory blanszujemy (wcześniej nacinając na wierzchołku na krzyż), obieramy ze skórki i pozbawiamy nasion. Warto wybrać dojrzałe i nieco droższe pomidory, ponieważ są podstawą tego dania - mocno czerwone i jędrne.
Blendujemy, wtłaczając dużo powietrza. Solimy, pieprzymy wg. uznania.
Podgrzewamy w rondlu i dodajemy agar lub żelatynę.
Wylewamy do kieliszków lub małych literatek na 1/3 wysokości.
Ostawiamy do stężenia.
Warstwa serowa:
Mozarellę odsączamy(to bardzo ważne!)
Kroimy w małą kostkę i odstawiamy na sitko, aby pozbyła się solanki.
Po odsączeniu wykładamy na stężoną galaretkę z pomidorów w podobnej wysokości, jak galaretka.
Spaghetti z pesto:
Bazylię i orzeszki zetrzeć w moździerzu lub małym blenderze.
Powoli dodawać oliwę aby otrzymać gęste pesto.
Wykonać szprycę z pergaminu lub użyć plastikowej z cienkim wylotem.
Udekorować całość wężykiem z pesto.