Przepis konkursowy

NIECODZIENNE CAPRESE ZWIEŃCZONE SPAGHETTI Z PESTO
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Pomidory , 500 g
Agar (lub żelatyna), 2 g/100 ml
Ser Mozzarella Bufala, 250 g
Oliwa z oliwek, 100 ml
Bazylia świeża, pęczek
Orzeszki pinii , 50 g
Sól i pieprz, wg. uznania
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Emilia (Poznań)
(Głosów: 13)


Zostań mistrzem kuchni

Warstwa pomidorowa: Pomidory blanszujemy (wcześniej nacinając na wierzchołku na krzyż), obieramy ze skórki i pozbawiamy nasion. Warto wybrać dojrzałe i nieco droższe pomidory, ponieważ są podstawą tego dania - mocno czerwone i jędrne. Blendujemy, wtłaczając dużo powietrza. Solimy, pieprzymy wg. uznania. Podgrzewamy w rondlu i dodajemy agar lub żelatynę. Wylewamy do kieliszków lub małych literatek na 1/3 wysokości. Ostawiamy do stężenia. Warstwa serowa: Mozarellę odsączamy(to bardzo ważne!) Kroimy w małą kostkę i odstawiamy na sitko, aby pozbyła się solanki. Po odsączeniu wykładamy na stężoną galaretkę z pomidorów w podobnej wysokości, jak galaretka. Spaghetti z pesto: Bazylię i orzeszki zetrzeć w moździerzu lub małym blenderze. Powoli dodawać oliwę aby otrzymać gęste pesto. Wykonać szprycę z pergaminu lub użyć plastikowej z cienkim wylotem. Udekorować całość wężykiem z pesto.
Tort chałwowy
Tort chałwowy
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 8
Kurczak z pieczarkami w sosie balsamicznym
Kurczak z pieczarkami...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 25
Omlet Mistrzów
Omlet Mistrzów
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5
Pizza z cukinią i pesto
Pizza z cukinią i pesto
30 min. 2 średni
Głosów: 47
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Rolada szpinakowa z...
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 3
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Rolada szpinakowa z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 9