Składniki:
duże pory, 2 szt.
szynka prosciutto, 6 plasterków
kromki cheba, 2szt.
makaron tagliatelle, 500g
bulion, 500ml
wino białe wytrawne, 125ml
gałązka świeżego rozmarynu, 1szt
masło, 50g
oliwa, 30ml
gałązka świeżej bazylii, 1szt
parmezan, 50g
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Adam (Ligota)
(Głosów: 136)
Przekrój pora wzdłuż na pół i pokrój w paseczki. Smaż na maśle przez chwilę mieszając, dodaj bulion, a następnie wino. Na pory ułóż plastry szynki prosciutto. Zmniejsz ogień i przykryj pokrywką pozostaw na 20 minut. Włóż do malaksera chleb i rozmaryn, wlej jedną łyżkę oliwy i zmiksuj, aby uzyskać okruchy. Upraż je na złoto na patelni regularnie nią wstrząsając. Do posolonego wrzątku wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zdejmij pory z szynką z pieca, wyłóż z patelni szynkę i drobno pokrój i wrzuć z powrotem do porów. Dodaj ugotowany makaron i uprażone okruchy i przemieszaj. Przełóż makaron na półmisek skrop oliwą i posyp startym parmezanem, dodaj listki bazylii. Smacznego.