Składniki:
ser gouda, 90 g
szpinak baby, spora garść
insalatina, garść
pomidorki truskawkowe, 3 sztuki
zielony ogórek, 1/4 sztuki
czerwona cebula, 1/4 sztuki
rzodkiewka, 3 sztuki
żółta papryka, 1/4 sztuki
nektarynka, 1 sztuka
winogrono, 4 kulki
sól,pieprz, do smaku
Dressing:,
oliwa z oliwek, 1 łyżka
miód lipowy, 1/2 łyżki
ocet balsamiczny, 2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Monika (Dąbrowa Górnicza)
(Głosów: 68)
Ser zetrzeć na drobnych oczkach ( jeśli macie ser w plasterkach nie martwcie się,wrzucie ser do blendera i zmiksujcie na drobno-ja tak zrobiłam). Patelnię ( najlepiej teflonową) rozgrzać i wyłożyć ser tworząc okrąg o średnicy 9-10 cm. Smażyć aż ser się rozpuści i lekko zrumieni (trwa to około 1-1,5). Zdjąć patelnię z ognia i odczekać chwilę,następnie łyżką drewnianą zdjąć ser i położyć na szklance obróconej do góry dnem. Zostawić aż ser stwardnieje ( śmiało można pomóc sobie lodówką-proces twardnienia znacznie się skraca).
Sałatka:
W tym czasie przygotować sałatkę. Sałatę i szpinak umyć i osuszyć. Porwać w palcach na mniejsze kawałki i dodać do miski. Pomidorki przekroić na pół. Ogórka umyć,osuszyć i pokroić w małą kostkę . Cebulkę drobniutko posiekać. Sprawione rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w małą kostkę. Nektarynkę umyć,pozbawić pestki i także pokroić w mała kostkę. Winogrona przekroić na pół i usunąć pestki. Doprawić solą i pieprzem,wymieszać.
Dressing:
W miseczce wymieszać ocet z miodem i oliwą. Przelać dressing do sałatki delikatnie wymieszać.
Z lodówki wyjąć serową miseczkę i delikatnie napełnić ją sałatkę,co się nie zmieści do miseczki przełożyć na talerz i delektować się pysznym drugim śniadaniem:) ja tak zrobiłam:) Zapraszam i smacznego!