Składniki:
białka, 6 szt
cukier puder , 3/4 szkl
zmielone orzechy laskowe, 1 szkl
posiekane suszone żurawiny, 1/2 szkl
posiekane daktyle, 1/2 szkl
starta gorzka czekolada, 1 szt
sól , szczypta
mascarpone, 250 g
krem nutella, 5 łyżek
likier pomarańczowy Cointreau, 50 ml
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Halina (Suwałki)
(Głosów: 8)
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, jej boki wysmaruj masłem.
Białka ubijaj ze szczyptą soli na pianę. Pod koniec ubijania dosypuj cukier i dalej ubijaj. Kiedy będzie sztywna i błyszcząca, dodaj orzechy, żurawinę, daktyle, startą czekoladę i wymieszaj delikatnie łyżką.
Nałóż masę do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz około 1 godziny, i wystudź. Następnie przygotuj krem: zmiksuj mascarpone, dodaj nutellę i miksując powoli wlej likier. Przekrój ciasto ostrym nożem na dwa blaty. Na jeden wyłóż połowę masy, przykryj drugim blatem i resztą kremu. Udekoruj malinami i startą gorzką czekoladą.