Składniki:
Makaron penne, 300g
Ser żółty, 120g
Ser Cheddar, 150g
Mleko Prawdziwe 0,5%, 2 1/2szkl
Bułka tarta, 2 łyżki
Szynka serrano, 200g
Sól, 1 łyżeczka
Olej rzepakowy, 3 łyżki
Papryka w proszku i rozmaryn Prymat, 1/2 łyżki
Mąka, 1/4szkl
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Monika (Ząbkowice Śląskie)
(Głosów: 1)
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu następnie odcedź. W drugim garnku wlej mleko, olej, mąkę, przyprawy i podgrzewaj aby powstała jednolita masa, następnie dodaj ser żółty, połowę sera Cheddar i drobno pokrojoną szynkę. Powstały sos połącz z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Bułkę tarta połącz z pozostałym serem i posyp potrawę. Wstaw do piekarnika na ok 20 min do zrumienienia.
Smacznego.