Składniki:
KREM SEROWY,
śmietana 18%, 1,5 l
jaja, 9 szt
cukie waniliowy , 2 szt
cukier kryształ , 1,5 szkl
masło , 1,5 szt
mleko , 1,5 l
BISZKOPT,
cukier kryształ, 1 szkl
mąka , 1szkl
maka ziemniaczana , 1/3 szkl
jajka, 7 sztuk
MASA CUKROWA,
woda , 70 ml
żelatyna , 4łyżeczki
glukoza, 50g
gliceryna, 1 łyżka
planta, 3łyżki
olejek migdałowy, 1/2 szt
cukier puder, 800g
DO NASACZENIA BISZKOPTU,
mleko, ok 1 szkl
miód, kilka łyżek
MASA SEROWA:
jajka zmiksować ze śmietana, mleko zagotować z cukrem waniliowym, dodać zmiksowane jaja ze śmietaną i gotować na wolny ogniu pół godziny , następnie powstały serek odcedzać na durszlaku przez 2 godziny .
masło zmiksować z cukrem i pomału dodawać wystudzony odcedzony ser
BISZKOPT:
jajka ubić na sztywną pianę dodać cukier i na końcu żółtka, na końcu dodajemy wymieszane ze sobą maki i miksujemy na wolnych obrotach, ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,
Pieczemy ok 30-40 minut w 170 st
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika , kładziemy ściereczkę na podłodze i rzucamy biszkopt z wysokości ok 50 cm, przewracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia pod ściereczką
biszkopt przecinamy na trzy równe części i nasączamy mlekiem z miodem i przekładamy kremem
MASA CUKROWA:
70 ml wody + 4 łyzeczki zelatyny ( odstawić na 10 min ) gdy napecznieje rozpuscic w kompieli wodnej . Następnie dodać 50 g glukozy i łyżke gliceryny. 3 łyżki planty ( podobno smalec lub masło tez się sprawdza ) i olejek np migdalowy Połączyć z 800 g cukru pudru
DEKORUJEMY TORT :)