Składniki:
mleko, 2 szklanki
mąka, 2 szklanki
proszek do pieczenia, 1 lyżeczka
olej, 1/3 szklanki
jajka, 2 sztuki
jogurt typu greckiego, 0.5 szklanki
cukier waniliowy, 1 łyżeczka
dżem, według potrzeby słodkosci
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Wojciech (Ełk)
(Głosów: 18)
Wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, łyżeczkę proszku do pieczenia, następnie dolewamy 1/3 szklankę oleju roślinnego. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy same żółtka MIKSUJEMY. Białka ubijamy oddzielnie i dodajemy na samym końcu , wszystko razem miksujemy. Gofrownice pędzlujemy olejem zalewamy i pieczemy.
SOS:
Jogurt typu greckiego(gesty) wlewamy do szklanki dosypujemy Cukier waniliowy 1 łyżeczkę, mieszamy i mamy pyszny i prosty sos do gofrów.
Dżem używamy jaki nam najbardziej smakuje możemy razem z sosem jogurtowym.
Smacznego!