Składniki:
Papryka świeża, 1 szt.
Por, 1 szt.
Ryż do risotto arborio, 0,5 szkl
Filet z piersi kurczaka, 1 szt.
Olej, 2 łyżki
Kurkuma , 2 łyżki
Papryka ostra mielona, 1 łyżka
Pieprz, 0,5 łyżki
Sól, 1 łyżeczka
Wrząca woda, 1 szkl.
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anita (Wrocław)
(Głosów: 74)
Wlać olej na patelnię, dorzucić pokrojonego w krążki pora, podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz surowy ryż i smażyć razem 3 minuty na dużym ogniu, następnie dodać przyprawy. Zalać wrzątkiem, wymieszać. Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i dusić razem ok 15 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, przemieszać i można jeszcze pozostawić na chwilę, aby ryż napęczniał, a smaki przeszły do całej potrawy. Na osobnej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, doprawić do smaku i dodać do risotto. Smacznego!