Składniki:
jajka, 4 sztuki
mąka pszenna, 110 gram
mąka ziemniaczana, 30 gram
cukier , 70 gram
ser mascarpone, 3 opakowania
śmietana kremówka, 200 gram
cukier puder, 1 szklanka
barwnik fioletowy, odrobina do kremu i do biszkopta
sok z cytryny, 1 sztuka
ciepła woda z cukrem, 2/3 szklanki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
kasia (dąbrowa górnicza)
(Głosów: 2)
Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka i na najniższych obrotach miksera wmieszamy obie mąki z dodatkiem barwnika. Ciasto wylewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 165 stopniach. Wychłodzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Przygotowujemy poncz do nasączania - ciepła woda, łyżka cukru i sok z cytryny. Krem: Do wysokiej miski wrzucamy ser mascarpone, kremówkę, cukier puder i barwnik (serek i kremówka musza być dobrze schłodzone) - miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania gęstego kremu. Przygotowanie: Na paterze układamy 1 blat biszkopta, nasączamy 1/3 ponczu i wykładamy 1/4 kremu. Rozsmarowujemy równo. Czynność powtarzamy przy kolejnych blatach. Wierzchnia warstwa biszkoptu i boki powinny być lekko pokryte kremem ponieważ będziemy je dalej dekorować. Do worka cukierniczego montujemy tylkę o kształcie dużej gwiazdy. Wierzch oraz boki tortu ozdabiamy kremem tworząc wzór różyczek. Wyciskamy niewielką ilość kremy na środku i ruchami okrężnymi tworzymy kwiaty. Tort chłodzimy w lodówce kilka godzin a najlepiej całą noc. Wyjmujemy około 20 minut przed podaniem. Smacznego :)