Składniki:
Polędwiczki wieprzowe, 2 sztuki
czosnek, 3 ząbki
oliwa z oliwek, 3 łyżki
majeranek, 3 łyżki
sól, 1 szczypta
pieprz , 1 szczypta
musztarda miodowa Develey, 3 łyżki
śmietana 18 %, 3 łyżki
miód , 1 łyżka
sok z cytryny, 1 łyżka
woda, 1 szklanka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Wiktoria (Warszawa)
(Głosów: 4544)
Polędwiczki marynujemy (3 do 4 godzin, a najlepiej całą noc) natarte w soli, pieprzu, majeranku, oliwie i czosnku.Następnie obsmażamy z każdej strony na patelni w całości około 5 minut. Po obsmażeniu na patelnię wlewamy wodę i dusimy polędwiczki około 1 godziny. Zdejmujemy z ognia, lekko przestudzone kroimy.
Sos do polędwiczek przygotowujemy z bulionu powstałego podczas duszenia polędwiczek, który dodajemy do wymieszanej w oddzielnym naczyniu śmietany, musztardy, miodu oraz soku z cytryny. Podgrzewamy sos i polewamy nim pokrojone polędwiczki. Polędwiczki można oczywiście także wrzucić do sosu aby całe nim przeszły.