Przepis konkursowy

TORT SZWARCWALDZKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka, 5szt.
cukier, 3/4 szkl.
mąka pszenna, 2/3 szkl.
kakao, 1/3 szkl.
kompot z wiśni, 150 ml
cukier, 2 łyżki
mąka ziemniaczana, 2 łyżki
cukier waniliowy, 1 opakowanie 16g
likier wiśniowy, 50ml
wiśnie świeże lub zamrożone, 700g
śmietana 30%, 1 Litr
śmietan-fix, 3szt.
wiśnie kandyzowane, około 15 sztuk
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Anna (Gubin)
(Głosów: 4193)


Zostań mistrzem kuchni

Biszkopt: Mąkę ( 2/3 szkl.) i kakao ( 1/3 szkl.) wymieszać, przesiać. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Wsypać suche składniki (mąka i kakao). Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170 ºC przez około 35 - 40 minut. Masa wiśniowa: Kompot z wiśni, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz likier dobrze wymieszać, podgrzać i mieszać do zgęstnienia. Dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygnięcia. Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixami. Biszkopt przekroić na 3 części. Na pierwszy blat wyłożyć ½ masy wiśniowej i 1/3 bitej śmietany, przykryć blatem biszkoptu. Na to wyłożyć pozostałą porcję masy wiśniowej i 1/3 bitej śmietany i przykryć kolejnym blatem biszkoptu. Do pozostałej bitej śmietany dodać odrobinę kakao i wyłożyć na wierzch tort. Boki tortu można udekorować rurkami z kremem czekoladowym, a wierzch bitą śmietaną i wiśniami.
Kanapkowa pasta z kaszy jaglanej i oliwek
Kanapkowa pasta z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1084
Placki ziemniaczane z wkładką
Placki ziemniaczane z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3920
Pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane
30 min. 4 łatwy
Głosów: 7
Pierś faszerowana jajkiem i ogórkiem konserwowym
Pierś faszerowana...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 55
Czekoladowa tarta z porzeczkami
Czekoladowa tarta z...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 261
Wietnamska zupa PHO
Wietnamska zupa PHO
30 min. 4 łatwy
Głosów: 5