Składniki:
ciasto:,
cukier Słodka Łyżeczka, 10 łyżek
margaryna, 20 dag
jajka, 4 sztuki
mąka, 1 szklanka
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
olejek cytrynowy, 1 opakowanie
budyń:,
mleko, 1 szklanka
mąka ziemniaczana, 2 łyżki
cukier waniliowy, 1 opakowanie
śmietanka kremówka , 100 ml
cukier , 2 łyżeczki
morele, 1 puszka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Renata (Gdów)
(Głosów: 131)
Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać miękką margarynę, ucierać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem, na koniec kilka kropel olejku. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 15 minut. Blacha z wyposażenia kuchenek wymiar ok. 39x39 cm. Piekarnik nagrzany do 170-180 stopni.
Ugotować budyń: mleko, mąkę ziemniaczaną, cukry, wymieszać w garnku, zagotować, dołączyć śmietankę, wymieszać.
Wyciągnąć ciasto z piekarnika i wylać na nie budyń w postaci białych plam - będą białka jajek. Zapiec ponownie około 10 minut, wyciągnąć.
Morele odsączyć z soku i nakładać na plamy jako żółtka. Sok morelowy z puszki dopełnić wodą do 300 ml, rozrobić jasną galaretkę. Galaretką smarować wierzch morelowych żółtek, aby błyszczały, posmarować wokół całe ciasto.