Przepis konkursowy

WESOŁE CIASTO PEŁNE JAJEK
Zdjęcie przepisu
Składniki:
ciasto:,
cukier Słodka Łyżeczka, 10 łyżek
margaryna, 20 dag
jajka, 4 sztuki
mąka, 1 szklanka
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
olejek cytrynowy, 1 opakowanie
budyń:,
mleko, 1 szklanka
mąka ziemniaczana, 2 łyżki
cukier waniliowy, 1 opakowanie
śmietanka kremówka , 100 ml
cukier , 2 łyżeczki
morele, 1 puszka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Renata (Gdów)
(Głosów: 131)


Zostań mistrzem kuchni

Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać miękką margarynę, ucierać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem, na koniec kilka kropel olejku. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 15 minut. Blacha z wyposażenia kuchenek wymiar ok. 39x39 cm. Piekarnik nagrzany do 170-180 stopni. Ugotować budyń: mleko, mąkę ziemniaczaną, cukry, wymieszać w garnku, zagotować, dołączyć śmietankę, wymieszać. Wyciągnąć ciasto z piekarnika i wylać na nie budyń w postaci białych plam - będą białka jajek. Zapiec ponownie około 10 minut, wyciągnąć. Morele odsączyć z soku i nakładać na plamy jako żółtka. Sok morelowy z puszki dopełnić wodą do 300 ml, rozrobić jasną galaretkę. Galaretką smarować wierzch morelowych żółtek, aby błyszczały, posmarować wokół całe ciasto.
Pierś z kurczaka nadziewana pesto z bazylii podawana z puree selerowym i z sosem czekoladowym
Pierś z kurczaka...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1392
Naleśniki z nutellą, karmelizowanymi bananami oraz bitą śmietaną.
Naleśniki z nutellą,...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 191
Mumia z piersi kurczka w towarzystwie szpinaka i sera mozarella
Mumia z piersi kurczka...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 15
Zupa z soczewicy z pieczoną papryką
Zupa z soczewicy z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 21
Sernik na zimno w kolorach lata
Sernik na zimno w...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 74
Pomidorki faszerowane
Pomidorki faszerowane
30 min. 2 łatwy
Głosów: 16