Składniki:
Serek Almette ze szczypiorkiem i cebulą, 1 szt.
Ser Camembert, 100 g
Dynia Hokkaido, ok. 1 kg
Gruszka, 1 szt.
Łosoś wędzony z pieprzem, 125 g
Jajo, 1 szt.
Oliwa truflowa, 1 łyżka
Sok z cytryny, 1 łyżka
Kwiaty i listki nasturcji (lub rukoli), kilka szt.
Papryczka chili, 1/2 szt.
Tymianek, 3 gałązki
Sól, do smaku
Pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Małgosia (Warszawa)
(Głosów: 42)
Spód: dynię przeciąć na pół, wydrążyć miąższ zostawiając brzeg gr. ok. 1 cm. Dyniowe miseczki skropić oliwą truflową, posypać świeżym tymiankiem, pieprzem i solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w 200 stopniach. Nadzienie: gruszkę pokroić w plastry, każdy posmarować papryczką przeciętą na pół, skropić sokiem z cytryny. Łososia podzielić na małe kawałki. W misce zmiksować jajo, serek Almette i Camembert. Masę jajeczną przelać do podpieczonych miseczek z dyni, wyłożyć kawałki łososia i plastry gruszki, posypać grubo mielonym pieprzem i listkami tymianku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Podawać z listkami i kwiatami nasturcji lub listkami rukoli.