Przepis konkursowy

DYNIOWE TARTALETKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, GRUSZKĄ I NASTURCJĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Serek Almette ze szczypiorkiem i cebulą, 1 szt.
Ser Camembert, 100 g
Dynia Hokkaido, ok. 1 kg
Gruszka, 1 szt.
Łosoś wędzony z pieprzem, 125 g
Jajo, 1 szt.
Oliwa truflowa, 1 łyżka
Sok z cytryny, 1 łyżka
Kwiaty i listki nasturcji (lub rukoli), kilka szt.
Papryczka chili, 1/2 szt.
Tymianek, 3 gałązki
Sól, do smaku
Pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Małgosia (Warszawa)
(Głosów: 42)


Zostań mistrzem kuchni

Spód: dynię przeciąć na pół, wydrążyć miąższ zostawiając brzeg gr. ok. 1 cm. Dyniowe miseczki skropić oliwą truflową, posypać świeżym tymiankiem, pieprzem i solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w 200 stopniach. Nadzienie: gruszkę pokroić w plastry, każdy posmarować papryczką przeciętą na pół, skropić sokiem z cytryny. Łososia podzielić na małe kawałki. W misce zmiksować jajo, serek Almette i Camembert. Masę jajeczną przelać do podpieczonych miseczek z dyni, wyłożyć kawałki łososia i plastry gruszki, posypać grubo mielonym pieprzem i listkami tymianku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Podawać z listkami i kwiatami nasturcji lub listkami rukoli.
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Makaron ze szpinakiem...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 14
GALARETKOWIEC
GALARETKOWIEC
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 7
Paprykowe łódeczki z serem mocarella
Paprykowe łódeczki z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 10
Mega czekoladowy TORT urodzinowy
Mega czekoladowy TORT...
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 17
Kotleciki drobiowe z czerwoną soczewicą
Kotleciki drobiowe z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 36
Ciasto francuskie z malinami i białą czekoladą
Ciasto francuskie z...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 198