Przepis konkursowy

RAJSKIE NÓŻKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Ciasto francuskie, 1 opakowanie
Podudzie z kurczaka, 4 sztuki
Pieczarki, 30dkg
Ziemniaki, 70dkg
Cebula, 1-2 sztuki
Jogurt naturalny typu greckiego, 50ml
Masło klarowane , 10dkg
Mleczna Kraina, 1 łyżka
Sól, pieprz, oregano,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Dorota (Sokółka)
(Głosów: 859)


Zostań mistrzem kuchni

Podudzia posypać solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Można zrobić marynatę z oleju,czosnku,soli,pieprzu, różnych ziół, włożyć do niej podudzia i zostawić na całą noc. Podudzia podsmażyć na patelni z każdej strony, odstawić do wystygnięcia. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugnieść na jednolitą masę, dodać usmażoną cebulę, pieczarki, jogurt typu greckiego, doprawić solą, pieprzem. Ciasto francuskie podzielić na sześć kwadratów, na środek każdego dać dodatkowo mały kwadracik ciasta, wzmocni to jego podstawę i dno nam się nie przerwie. Następnie na każdy kwadrat nałożyć 2 łyżki farszu z ziemniaków, w środku umieścić udko. Końce ciasta zwinąć w sakiewkę i przewiązać nitką. Można końcówki udek zawinąć w folię aluminiową, aby się za bardzo nie spiekły. Sakiewki układamy w formie do pieczenia i pieczemy ok. 30-40 min. w temperaturze 180-200 stopni, aż ciasto przybierze złocisty kolor i stanie się chrupiące. Przed podaniem nitkę przeciąć nożyczkami i ściągnąć z sakiewki.
Wyborny tort makowo kokosowy z mango i czarną porzeczką
Wyborny tort makowo...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 160
Zapiekanka ziemniaczana z sadzonymi jajkami
Zapiekanka...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 135
Delikatne rogale z mleczkiem kokosowym
Delikatne rogale z...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 49
Pomarańczowa poezja smaku
Pomarańczowa poezja smaku
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3990
Kurczak pieczony ALICJI palce lizać
Kurczak pieczony...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 21
Placki ziemniaczane z polskimi jabłkami
Placki ziemniaczane z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 2