Przepis konkursowy

RAJSKIE NÓŻKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Ciasto francuskie, 1 opakowanie
Podudzie z kurczaka, 4 sztuki
Pieczarki, 30dkg
Ziemniaki, 70dkg
Cebula, 1-2 sztuki
Jogurt naturalny typu greckiego, 50ml
Masło klarowane , 10dkg
Mleczna Kraina, 1 łyżka
Sól, pieprz, oregano,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Dorota (Sokółka)
(Głosów: 859)


Zostań mistrzem kuchni

Podudzia posypać solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Można zrobić marynatę z oleju,czosnku,soli,pieprzu, różnych ziół, włożyć do niej podudzia i zostawić na całą noc. Podudzia podsmażyć na patelni z każdej strony, odstawić do wystygnięcia. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugnieść na jednolitą masę, dodać usmażoną cebulę, pieczarki, jogurt typu greckiego, doprawić solą, pieprzem. Ciasto francuskie podzielić na sześć kwadratów, na środek każdego dać dodatkowo mały kwadracik ciasta, wzmocni to jego podstawę i dno nam się nie przerwie. Następnie na każdy kwadrat nałożyć 2 łyżki farszu z ziemniaków, w środku umieścić udko. Końce ciasta zwinąć w sakiewkę i przewiązać nitką. Można końcówki udek zawinąć w folię aluminiową, aby się za bardzo nie spiekły. Sakiewki układamy w formie do pieczenia i pieczemy ok. 30-40 min. w temperaturze 180-200 stopni, aż ciasto przybierze złocisty kolor i stanie się chrupiące. Przed podaniem nitkę przeciąć nożyczkami i ściągnąć z sakiewki.
Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym
Tajska zupa z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 1241
Pizza z serowym  brzegiem
Pizza z serowym brzegiem
30-60 min. 4 średni
Głosów: 2254
Kurczak Generała Tso
Kurczak Generała Tso
30-60 min. 4 średni
Głosów: 4669
Sałatka rucollo z sosem musztardowym
Sałatka rucollo z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 36
Kurak curry
Kurak curry
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 31
Faszerowane ogórki na sałacie z kremem balsamicznym
Faszerowane ogórki na...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 54