Składniki:
Drożdże , 20 g
Ciepła woda , 200 ml
Cukier , 1 g
Sól, 1 g
Mąka pszenna , 2 szkl
Oliwa z oliwek Soleada, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Teresa (Stojeszyn II 4 a 23-310 Modliborzyce)
(Głosów: 2254)
ZACZYN: drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać cukier, 2 łyżki mąki i część wody (około 60 ml) dobrze wymieszać aż zaczyn będzie miał konsystencje gęstej śmietany. Odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Do miski wsypać mąkę (na początek 1 szklankę, reszta przy wyrabianiu), sól, olej, resztę ciepłej wody (!) i podrośnięty zaczyn. Wymieszać całość łyżką, następnie wyrabiać przez około 5 minut podsypując resztę mąki aż ciasto stanie się miękkie i elastycznie. Wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłe miejsce
na około godzinę. W tym czasie przygotujmy sobie składniki które lubimy. Ja dałam 3 większe pieczarki, 1 pomidor, cebulę, kostkę mozzarelli,ser. Gdy ciasto nam wyrośnie odpowietrzamy je i rozwałkowujemy na duży okrąg
(gdyż będziemy zawijać ser na brzegach około 40 cm). Przenosimy na wysmarowaną oliwą blaszkę (u mnie 34 cm), na boki dajemy kostki sera, zawijamy na dwa razy i zlepiamy, ciasto delikatnie smarujemy tłuszczem, następnie sosem pomidorowym, posypujemy przyprawą do pizzy, bazylią, oregano. Następnie posypujemy starty ser i nakładamy pozostałe składniki wedle uznania. Przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni
i pieczemy przez około 13-15 minut.