Składniki:
2 szt. piersi z kurczaka, 2 szt.
cebula dymka, 1 szt.
małe papryczki chilli , 2-3 szt.
olej do głębokiego smażenia,
Ciasto:,
sos sojowy, 1,5 łyżki
biały pieprz, 0,5 łyżeczki
jajko, 1 szt.
mąka kukurydziana lub ryżowa, 0,5 szkl.
woda, dolewać tak żeby ciasto nie było zbyt rzadkie
Sos:,
mąka kukurydziana, 1 łyżka
mąka ziemniaczana, 1 łyżka
woda, 1 łyżka
czosnek drobno posiekany lub wyciśnięty przez praskę, 1 ząbek
korzeń imbiru drobno drobno posiekany lub wyciśnięty przez praskę, ok 1 cm
cukier, 3 łyżki
sos sojowy, 2 łyżki
biały ocet lub jabłkowy, 1 łyżka
wino ryżowe lub białe, 1 łyżka
bulion kurzy (może być z kostki rosołowej), 0,5 szkl.
sól, 1/3 łyżeczki
Przygotowujemy składniki: kroimy piersi w nieduże kostki, drobno siekamy cebulę dymkę (całą), papryczki chili, korzeń imbiru oraz czosnek. Mieszamy składniki sosu, aż do rozpuszczenia cukru i odstawiamy do lodówki. Następnie mieszamy składniki ciasta, jeżeli jest zbyt gęste dodajemy kilka łyżek wody. Wkładamy pokrojone piersi z kurczaka do ciasta i obtaczamy dobrze z każdej strony. Następnie smażymy piersi w głębokim, rozgrzanym oleju, tak żeby kawałki piersi się nie sklejały (najlepiej smażyć w dwóch turach). Chrupiące piersi odsączamy na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy krótko dymkę oraz papryczki. Przygotowany sos należy przemieszać i następnie wlać na patelnię z cebulą i papryczkami, mieszając aż zgęstnieje. Dodajemy do sosu kurczaka i mieszamy. Gotowe danie najlepiej podawać z ryżem oraz surówką z białej kapusty.