Składniki:
makaron muszle, 16-18 szt
pierś z kurczaka, 400g
papryka żółta, 1 mała
pieczarki, 5-6 sztuk
cebula, 1 szt
Sos Winiary serowo-pieczarkowy, 1 szt
śmietana 12%, 50ml
ser żółty, 5 dkg
świeża kolendra,
sól,
pieprz,
oliwa,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Magda (Tarnów)
(Głosów: 103)
W osolonej wodzie ugotować muszle al dente (ok.10-12 min). Mięso, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w półplastry. Na patelnię wlać kilka kropel oliwy, następnie wrzucić mięso. Po ok 3 min. dodać cebulę i pieczarki, dusić razem 5 min., potem dorzucić paprykę i kolejne 2 minuty. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniać muszle i układać w naczyniu żaroodpornym. Następnym krokiem jest przygotowanie sosu. Wymieszać sos serowo-pieczarkowy Winiary z 50 ml śmietany i 200 ml wody, następnie dodać garść posiekanej kolendry (zamiennie może być natka pietruszki). Sosem polać muszle. Zapiekać w piekarniku w 180 st. przez 10 min. Na talerzu udekorować wiórkami sera żółtego i listkami kolendry.