Składniki:
cukier, 1/4 szklanki
masło, 1/4 kostki
jajka, 2
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
kwaśna śmietana, 2 łyżki
papierówki, 4 duże
cynamon, 2 łyżeczki
cukier, 3 łyżki
cukier waniliowy, 1/2 opakowania
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Michalina (Poznań)
(Głosów: 59)
Ciasto: Miękkie masło miksujemy z cukrem na gładką masę, dodajemy żółtka i śmietanę. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i dosypujemy ją stopniowo do masy ciągle miksując. Odrobinę mąki zostawiamy do końcowego wyrobienia ciasta. Gdy ciasto będzie zwarte wykładamy je na blat posypany mąką i wyrabiamy aż będzie gładkie. Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z cukrem i cynamonem i dusimy na małym ogniu aż zmiękną (jeśli nie puszczają soku, można podlać je odrobiną wody). Foremkę do tarty smarujemy masłem, układamy na niej rozwałkowane ciasto i dociskamy do foremki. Nadmiar ciasta można zostawić, żeby ułożyć z niego na wierzchu kratkę. Na ciasto wykładamy jabłka, układamy na nich kratkę lub porwane ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.