Składniki:
Mąka pszenna (tortowa), 270 g
Olej, 130 ml
Drobny cukier biały, 500 g
Duże jajka, 7 szt
Mleko, 150 ml
Kakao, 60 g
Ekstrakt z wanilii, 2 łyżeczki
Cukier waniliowy, 1 torebka
Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
Soda oczyszczona, 0,5 łyżeczki
Serek Mascarpone, 250 g
Śmietana kremówka 30%, 750 ml
Cukier puder, 2,5 łyżeczki
Maliny (świeże lub mrożone), 250 g
Żelatyna , 1,5 łyżeczki
Sok z cytryny, 1 łyżka
Mąka ziemniaczna, 1 łyżeczka
Woda, 1 łyżka
Kawa rozpuszczalna (sypka), 1 łyżka
Czekolada gorzka, 200 g
Czekolada mleczna , 150 g
Owoce, do dekoracji
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: trudny
Autor:
Karolina (Leśnica)
(Głosów: 25)
Na początek pieczemy blaty ciasta: Ciemny i jasny. Przygotowanie blatu ciemnego: Do miski wrzucić 3 jajka, dodać mleko (150 ml), olej (130 ml), cukier 270 g) i ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka). Wymieszać wszystko do połączenia składników, nie ubijać. Po łyżce dodawać przesianą mąkę (150 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), sodę oczyszczoną (0,5 łyżeczki) i kakao (60 g). Mieszać ręcznie np. za pomocą trzepaczki. Dno okrągłej formy o średnicy 25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez ok. 45 minut. Przygotowanie blatu jasnego: Potrzebujemy 4 jajka. Żółtka oddzielić od białek. W jednym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier (120 g), cukier waniliowy (1 torebka) i ubijamy, aż masa będzie biała i lśniąca. Do białek ubitych z cukrem dodajemy po 1 żółtku i ubijamy. Do masy po 1 łyżce dodajemy przesianą wcześniej mąkę (120 g) i proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Delikatnie mieszamy ręcznie łopatką, aż do połączenia składników. Wylewamy ciasto do formy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i stukamy formą kilka razy o blat. Mocno!!:) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 25-30 minut. Frużelina malinowa. Przygotowanie frużeliny: W małym garnku wymieszać maliny (250 g) z cukrem (110 g). Postawić na ogniu i poczekać aż cukier się rozpuści (maliny puszczą sporo soku). Nie gotować!!!! Dodać sok z cytryny (1 łyżka) i wodę z mąką (1 łyżeczka maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody) cały czas mieszając. Lekko podgrzać i zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę (1,5 łyżeczki w niewielkiej ilości gorącej wody), wciąż mieszając, by nie zrobiły się grudki. Schłodzić. Frużelina powinna mieć konsystencję kisielu. Krem jasny. Przygotowanie kremu jasnego: Schłodzoną kremówkę (250 ml) ubić na najwyższych obrotach miksera. Dodać ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka) i cukier puder (1,5 łyżki). Ubijać przez 1 minutę. Do ubitej kremówki dodać serek Mascarpone (250g) i dalej ubijać do uzyskania gęstego kremu. Krem ciemny. Przygotowanie kremu ciemnego: Drobno posiekać czekoladę gorzką (200g) i mleczną (150 g). W garnku podgrzać kremówkę (500 ml). Doprowadzić ją do wrzenia. Zdjąć z ognia. Dodać cukier puder (1 łyżka) i kawę (1 łyżka). Wymieszać. Dodać do ciepłej kremówki posiekaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Schłodzić w lodówce przez 12 godzin. (Najlepiej przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce). Po schłodzeniu ubijać mikserem na najwyższych obrotach, aż do uzyskania gęstego kremu. Wykonanie tortu: 1. Ciemny i jasny blat przeciąć nożem na pół wzdłuż. Tak aby powstały na 4 blaty. 2. Na spód kładziemy 1 połowę blatu ciemnego. Smarujemy jego wierz cienką warstwą białego kremu. 3. Na biały krem nakładamy kilka łyżek frużeliny malinowej. 4. Kładziemy 1 część blatu jasnego. 5. Na to cienka warstwa ciemnego kremu. 6. Blat ciemny. 7. Biały krem, następnie znów frużelina. 8. Na frużelinę 2 część blatu jasnego. 9. Cały tort smarujemy ciemnym kremem: na około i na wierzchu. 10. Ozdabiamy tort. Na wierz wysypujemy świeże owoce. Trzymamy w lodówce:) SMACZNEGO!!!!