Składniki:
mleko, 225ml
drożdże, 15g
cukier, 2 łyżeczki
sól, łyżeczki
mąka pszenna, 400g
mąka żytnia, 50g
masło, 30g
jajko, 1szt.
zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
suszone pomidory, 1 łyżeczka
zielone oliwki, 10szt
ser żółty, 100g
świeże drożdże wymieszać z cukrem i 4 łyżkami mleka i oprószyć mąką odstawić do wyrośnięcia zaczynu. W naczyniu mąkę wymieszać z solą oraz dodać miękkie masło. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn, jajko oraz mleko lekko podgrzane. Wymieszać i wyrobić ciasto na elastyczną kulkę około 10 min przykryć i odstawić do wyrośnięcia (aż do podwojenia objętości około 1 godz.)
po tym czasie wyrobić ciasto ponownie. Rozwałkować na stolnicy ciasto. Ciasto posmarować masłem oprószyć ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami położyć kilka plasterków oliwek i posypać serem żółtym. Zwinąć w rulon jak na makowiec i pokroić na równe 14 większych plastrów. Formę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i na nim wykładać i formować bułeczki w kształcie kulki. Na wierzchu ułożyć kilka plasterków oliwek i oprószyć serem żółtym. Odstawić na około 30 min. do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 C i piec 20 min.