Składniki:
Perliczka, 1 szt.(1.200-1.500g)
Cytryny, 4 szt.
Masło klarowane Mleczna Dolina, 5 łyżek
sól,pieprz,pieprz cytrynowy, 3 łyżek
świerze zioła (tymianek,rozmaryn), 4 łyżki
Cebula czerwona, 5 szt.
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Matylda (Kamień Krajeński)
(Głosów: 32)
Perliczkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Mieszamy przyprawy sól,pieprz, pieprz cytrynowy nacieramy perliczkę we wewnątrz i na zewnątrz. Następnie cebulę kroimy w kostkę dodajemy masło, sól, świeże zioła, sok z jednej cytryny, razem mieszamy na jedną masę. Nadziewamy farszem ptaka jak również w środek dajemy jedną cytrynę sparzoną i obraną ze skórki. Pociętą na ćwiartki. Na wierzch obkładamy plastrami z dwóch cytryn perliczkę. Polewamy jedną łyżką roztopionego masła. Wstawiamy do piekarnika na 1 godz. 30 min. 180 C. Na pierwsze 60 min. przykrywamy folią aluminiową Następnie odkrywamy i pieczemy dalej.