Składniki:
Mąka pszenna typ 650, 250 g
Mąka pszenna razowa typ 1850, 100 g
Masło, 120 g
Jajka, 2 szt.
Proszek do pieczenia, 1 pełna mała łyżeczka
Śmietana 18%, 2 łyżki
Cukier, 80 g
Jabłka, 3 szt.
Śliwki węgierki, 300 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Maria (Kraków)
(Głosów: 60)
Mąki posiekać z masłem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30-60 min. W tym czasie jabłka rozprażyć w rondelku na mus. Śliwki przepołowić i pozbyć się pestek. 3/4 ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 10 min. Po tym czasie na ciasto wyłożyć mus jabłkowy i dwa rzędy śliwek ułożonych skórką do dołu. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce na grubych oczkach i wyłożyć na śliwkach. Piec 30-40 min. w temperaturze 170 stopni C. SMACZNEGO!