Składniki:
Mąka tortowa, 250 g
Masło (lekko miękkie), 100 g
Cukier Puder, 3 Łyżki
Jajko, 1 szt
Galaretka Cytrynowa, 1 szt
Woda, 250 ml
śmietana 30%, 1 szt
śmietanfix, 1 szt
cukier Waniliowy, 1 szt
laska wanili, 1 szt
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Justyna (Olsztyn)
(Głosów: 222)
Przepis na ciasto do tarty: Do miksera z pokrętłami spiralkami przesiej mąkę, dodaj cukier puder,sól i jajko oraz wkrój masło. Wszystko miksuj do połączenia składników.
Po czym wysyp na stolnicę zawartość miski i wyrabiaj ciasto do gładkości, do połączenia całkowitego składników. Zrób z ciasta kulę, którą zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 0,5 godziny. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 milimetrów. Tak rozwałkowanym ciastem wyłóż formę do tarty (ja używam formy o średnicy 23cm).
Trzeba pamiętać żeby lekko docisnąć ciasto przy brzegach formy. Formę z ciastem włóż do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu nakłuj delikatnie całą powierzchnię ciasta widelcem. Ciasto gotowe. Pora na pieczenie:) Rozgrzej piekarnik do 190°C. Na ciasto w formie do tarty połóż papier do pieczenia lub pergamin. Nasyp na niego warstwę ziaren suchej fasoli. Jest to po to potrzebne ,żeby obciążyć ciasto (docisnąć do spodu formy) i uchronić je przed nadmiernym wyrośnięciem.
Piecz około 15-20 minut, do momentu, aż ciasto całkowicie wyschnie i nabierze koloru. Upieczone ciasto wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Pora na na nadzienie malinowe: Galaretkę rozpuść w szklance wody i odstaw do lekkiego stężenia. Maliny oczyść z szypułek, i delikatnie zmieszaj z galaretką(lekko stężałą). Gotową masę malinowa wyłóż na ostygnięte ciasto. Przepis na waniliową chmurkę: Do miski wlewamy mocno schłodzoną śmietanę, miksujemy chwile i dodajemy śmietanfix oraz cukier waniliowy. Jak śmietana już nie wylewa nam się na głowę dodajemy zawartość laski wanilii i delikatnie mieszamy. faza Końcowa. Nakładamy chmurkę waniliowa na ciasto i dekorujemy malinami. No i jest lekka smaczna tarta z malinami pod Waniliowa chmurką:)
Smacznego:)