Składniki:
290 g mąki pszennej Złote Pola,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
85 g gorzkiego kakao Magnetic,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe,
1,5 łyżeczki sody,
3/4 łyżeczki soli,
250 ml gęstego jogurtu naturalnego Tolonis,
250 ml mocnej kawy-gorącej Nescafe Classic,
250 g masła Mleczna Dolina,
200 g cukru,
5 dużych jajek Ale Jaja ,
2 łyżki aromatu waniliowego Gellwe,
120 g roztopionej gorzkiej czekolady Magnetic,
2,5 szklanki wydrylowanych wiśni,
8 łyżek cukru pudru,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
7 łyżek wiśniówki,
600-800 ml kremówki 30 %,
250 g serka mascarpone,
3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki cukru ,
1/2 szklanki porzeczek,
wiśnie, porzeczki do ozdoby,
Ciasto (będzie miało płynną konsystencję w surowej postaci- tak ma być). Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać razem przynajmniej 3 razy! Masło umieścić w misce i utrzeć z cukrem na puch za pomocą miksera. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie wlać 2 łyżeczki aromatu waniliowego, wymieszać, dodać jogurt, mocną gorącą kawę i w trzech porcjach wsypać uprzednio przesiane sypkie składniki.
Wszystko dokładnie połączyć mikserem. Na samym końcu dodać ostudzoną czekoladę-wymieszać. Ciasto przelać do zabezpieczonej folią aluminiową tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Dno pokryć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez około 35-40 min. Po upieczeniu ostudzić i obrócić do góry nogami tak, żeby góra ciasta którą zapewne cechuje się wybrzuszeniem stanowiła teraz spód a idealnie równy spód stała się wierzchem ciasta. Za pomocą ostrego noża przekroić ciasto na dwa blaty. Z podanej porcji można upiec 2 ciasta o średnicy tortownic 20 cm i 12 cm. KREM: Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka, zasypać cukrem pudrem i zalać 5 łyżkami wiśniówki. Podgrzewać do momentu puszczenia soku. Do szklanki nalać 2 łyżki wiśniówki a następnie rozpuścić w niej 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Wlać do wiśniówki wymieszać i zdjąć z palnika-kisiel powinien zgęstnieć w mgnieniu oka. Teraz ubić na sztywno kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Krem stanie się teraz lekko różowy. Wsypać porzeczki i ponownie wymieszać. Dokładnie umyć wszystkie owoce, którymi mamy zamiar ozdobić nasz tort. Trzeba osuszyć je za pomocą ręcznika papierowego przed umieszczeniem na kremie.
Jeden blat ciasta czekoladowego (ten z nierównym wybrzuszeniem) ułożyć na paterze. Następnie pokryć go połową kremu wiśniowego. Na kremie ułożyć owoce- wiśnie przykryć blatem ciasta czekoladowego. Wierzch pokryć resztą kremu. Całość ozdobić owocami i jadalnymi kwiatami( nasturcje, nagietki). Tort odstawić do lodówki najlepiej na noc.