Składniki:
Brokuł, 1 duża szt.
Fasola czerwona, 1 puszka
Miód, 2 łyżeczki
Woda, 3 łyżki
Ocet balsamiczny, 2 łyżeczki
Mieszanka ziaren i orzechów (włoskie, nerkowce, słonecznik, sezam, dynia, siemię lniane, co kto woli), 2 garście
sól, szczypta
pieprz, szczypta
chili, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Joanna (Łódź)
(Głosów: 33)
Fasolę z puszki odcedzić i przepłukać - zostawić do wyschnięcia (jeśli używamy moczonej fasoli należy ją ugotować). Brokuł dzielimy na różyczki i wkładamy na 5 minut do gotującej się wody. Mieszankę orzechów wsypujemy na suchą patelnię i prażymy do zarumienienia na średnim ogniu. Wodę, miód, ocet balsamiczny i przyprawy (chili może być świeże lub mielone) mieszamy razem energicznie, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Do głębokiego talerza wsypujemy połowę fasoli, połowę brokuła, polewamy połową sosu i posypujemy prażonymi ziarnami.
Smacznego!