Składniki:
Sól, pieprz do smaku,
Ząbek czosnku , 1szt
Masło klarowane , 1 łyżka
Olej rzepakowy , 1 łyżka
Pesto z bazylii , 3 łyżeczki
Paseczki czerwonej papryki, kilka
Puree z selera średniej wielkości, selery , 3 szt.
Masło, 1 łyżka
Mleko, 500ml
Sól, pieprz biały do smaku,
Gałka muszkatołowa , do smaku
Sos czekoladowy szalotka , 1 szt.
Olej rzepakowy, 1 łyżka
Ziarenka pieprzu czarnego , 4 szt.
Gałązka tymianku , 1 szt.
Liść laurowy, 1 szt.
Bazylia , 1/2 łyżeczki
Bulion z kurczka , 200ml
Ocet, 1 łyzecka
Wino czerwone wytrawn , 50ml
Miód lipowy, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Mariola (Szydlowiec)
(Głosów: 1392)
Pierś z kurczaka.
Pierś z kurczaka dokładnie myję, osuszam, delikatnie rozbijam uważając, by nie poprzecinać delikatnego mięsa. Rozbity płat piersi z kurczaka posypuję solą, pieprzem, drobno siekanym czosnkiem, następnie płat smaruję pesto z bazylii, na środku kładę paseczek papryki. Pierś zwijam w rulon, spinam wykałaczką. Na patelnię wlewam olej rzepakowy obsmażam następnie wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - by doszła.
Puree z selera.
Upieczone selery obieram ze skórki, następnie wkładam do wysokiego naczynia, dodaję masło, mleko, blenderem ucieram na puszystą masę, doprawiam do smaku przyprawami.
Sos czekoladowy.
Do garnka wlewam wino, gotuję do czasu aż zredukuje się o połowę. Na patelnię wlewam olej, gdzie będę smażyć drobno pokrojoną szalotkę, dodaję miód, przyprawy: tymianek, bazylię, pieprz, miód. Gotuję 1-2 minuty dodaję ocet następnie wino, bulion. Gotuję kilka minut następnie zdejmuję z ognia. Całość miksuję blenderem na jednolitą masę, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaję pokruszoną czekoladę. Mieszkam do rozpuszczenia czekolady.