Składniki:
mięso mielone z szynki wieprzowej, 500 g
fasola czerwona w puszce, 1 szt.
papryka czerwona, 1 szt.
papryka żółta, 1 szt.
koncentrat pomidorowy , 190 g
kostka rosołowa, 1 szt.
włoszczyzna, wedle uznania
tymianek, 2 łyżeczki
majeranek, 2 łyżeczki
suszony lubczyk, 1 łyżeczka
sół, pieprz, wedle uznania
bazylia, 2 łyżeczki
oregano, 2 łyżeczki
ryż lub makaron,
olej, 2 łyżki
papryka ostra, wedle uznania
papryczka chili, 2 szt.
mąka, 4 łyżeczki
Do rozgrzanego oleju wrzucić mięso mielone, smażyć i cały czas mieszać. Po lekkim podsmażeniu dodać wszystkie przyprawy (bez papryczki chili) i dalej mieszać. Gdy mięso zrobi się białe dodać 2 łyżeczki koncentratu, dalej mieszać potrawę. Zagotować w czajniku 1 litr wody. Dodać troszkę wody do potrawy, by się nie przypalała oraz dodać resztę koncentratu. Potrawę wymieszać. Paprykę pokroić w kostkę. Do potrawy dodać resztę wody zagotowanej. Dodać pokrojone papryki, papryczki chili, kostkę rosołową i włoszczyznę. Gotować potrawę na wolnym ogniu, aż papryki będą miękkie potem dodać fasolę czerwoną gotować 10 minut. Zmieszać w słoiczku mąkę z wodą i tym zagęścić sos. Gotowy sos podawać w ryżem lub makaronem.