Składniki:
Składniki:,
500 g fileta z ryby (dorsz, mintaj, morszczuk),
1 szklanka mąki,
2 jajka,
1 szklanka bułki tartej,
olej,
Sos warzywny:,
15 dkg marchewki,
10 dkg selera,
10 dkg pietruszki,
15 dkg cebuli,
2 łyżki oleju,
1 szklanka wody,
1/2 szklanki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju,
sól, cukier, pieprz,
sok z cytryny,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anna (Lubawka)
(Głosów: 8)
Rybę umyć, otoczyć w mące, jajku i bułce tartej (w tej kolejności) i otoczyć w panierce. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Układać na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę. Następnie włożyć do garnka pozostałe warzywa, podsmażyć 2-3 minuty, dodać 1 szklankę wody i dusić do miękkości. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać przecier pomidorowy. Sos powinien mieć smak słodko - kwaśny o konsystencji półpłynnej. Gdy jest potrzeba można dodać soku z cytryny, choć ja wolę dodać więcej przecieru pomidorowego. Masa nie powinna być zbyt sucha, bo część płynu wsiąka do ryby.
Usmażoną rybę układać na głębokim półmisku warstwami, a każdą warstwę zalać sosem. Ja zazwyczaj układam dwie warstwy ryb, każda przełożona sosem warzywnym. Sos powinien przykryć całość. Najlepiej smakuje 1-2 dni po przygotowaniu. Przechowywać w lodówce.