Składniki:
duża dorada, 1
gruba sól, odrobina
olej do smażenia, 400 ml
czosnek, 4 ząbki
papryka czerwona, 1/4
papryczka chilli, 1
sos słodko-kwaśny, 3 łyżki
oliwa z oliwek, 3 łyżki
cukier, 50 g
pieruszka, kilka listków
odatkowo: ugotowany ryż, kilka plasterków cytryny, liście sałaty, -
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Agnieszka (Nidzica)
(Głosów: 679)
Doradę umyć, obciąć płetwy, zrobić trzy nacięcia z każdej strony, posypać solą i wetrzeć.
Posiekany czosnek i pokrojone w kostkę papryki rozdrobnić w moździerzu, aż powstanie sos o przyjemnym czerwonym kolorze.
Rybę smażyć na rozgrzanym oleju 5 minut z każdej strony. Doradę przełożyć na ręcznik papierowy.
W tym samym czasie gdy smażymy doradę- przygotowujemy sos tajski. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozdrobniony czosnek, papryki, cukier i 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego.
Doradę układamy na talerzu, polewamy sosem z patelni i posypujemy umytą i posiekaną pietruszką. Dodajemy ugotowany ryż, cytrynę, dekorujemy sałatą.
Smacznego!