Składniki:
Ciasteczka Bonitki, 300g
Cukier waniliowy, 1 opakowanie
Masło, 80g
Twaróg, 1kg
Cukier, 1 szklanka
Budyń śmietankowy, 2 opakowania
Jajka, 6 sztuk
Olejek cytrynowy, 1 łyżeczka
Kajmak, 400g
Batoniki Snickers, 150g
Sos toffi, do dekoracji
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Paulina (Bydgoszcz)
(Głosów: 4153)
Ciasteczka pokruszyć bardzo drobno dosypać do nich cukier waniliowy i masło, zagnieść na jednolitą masę, a następnie przełożyć do okrągłej formy o średnicy 24cm. Wyrównać palcami spód, kolejno podpiec go przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200st.C.
Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier i dwa budynie śmietankowe (w proszku), miksować na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać po jednym jajku, miksować.
Gotową jednolitą masę przelać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C. Piec około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120C i piec jeszcze ok. 90-100 minut (do zarumienienia). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik, by ostygł w piekarniku (można oddzielić sernik nożem od blaszki, by nie opadł). Potem studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po ostudzeniu wysmarować sernik kajmakiem, posypać pokrojonymi w kawałki Snickersami. Schłodzić w lodówce. Smacznego.