Składniki:
Makaron Spaghetti, 500g
Pomidory krojone w puszce, 270g
Cebula, 1szt.
Masło, 100g
Oliwa z oliwek, 7 łyżek
Liście świeżej bazylii, 30szt
Ser żółty w plastrach, 30g
Sól, 2 łyżki
Papryczka chilli, 1 sztuka
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Aurelia (Świdnica)
(Głosów: 13)
Wstawiamy wodę na makaron, solimy dopiero wtedy gdy zacznie się gotować. Na małym ogniu rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło. Jeśli wszystko już nam się pięknie roztopi wrzucamy pokrojoną drobno średnią cebulę. Między czasie kroimy chilli i liście bazylii. Cebulka powinna nam się zeszklić, wtedy dodajemy do niej pokrojone wcześniej chilli i niewielka część bazylii. Smażymy ok 3 minut, następnie dodajemy pomidory i resztę bazylii. Ważne żeby bazylia była świeża bo to na niej opiera się cały smak dania. Mieszamy wszystko, doprawiamy solą. Sos jest gotowy, czas dokończyć makaron. Wrzucamy go do gotującej się wody i gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu, odcedzamy i podajemy na talerz. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem a na wierzch ścieramy odrobinę żółtego sera i dekorujemy całość listkiem świeżej bazylii. Goście rozpłyną się z zachwytu. Smacznego :)