Składniki:
jajka, 10szt.
cukier, 2szkl.
woda, 6yżek
mąka pszenna, 3 szkl.
mąka/skrobia ziemniaczana, 1/2szkl.
proszek do pieczenia, 4łyżeczki
cukier waniliowy, 3 opakowania
kakao, 3 łyżki(zamiast 3 łyżek mąki pszennej)
budyń waniliowy, 2 opak.
mleko, 3 szklanki
margaryna Kasia, 2 kostki
wiórki kokosowe, 300g
mascarpone, opakowanie
sok z pomarańczy, 1szt.
sok z cytryny, 1szt.
wódka lub likier pomarańczowy/cytrynowy, 150 ml
cukier, ok.1 łyżki
pomarańcza, gorzka czekolada,
dżem (dowolny, najlepiej frużelina malinowa), 1-2 słoiki
szczypta soli,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Alina (Kłobuck)
(Głosów: 7)
Pieczemy dwa biszkopty(ciemny i jasny). Oddzielamy białka od żółtek z 5 jaj. Białka ubijamy ze szczyptą soli, po chwili dodajemy 1/2 szkl. cukru i jeden waniliowy, i dalej ubijamy. W tym czasie przesiewamy 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej i 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Do ubitych białek wrzucamy po 1 żółtku, nie przerywając ubijania. Kiedy uzyskamy gładką masę wyłączamy mikser i dodajemy suche składniki, ostrożnie mieszając. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub wysmarowujemy masłem, przelewamy biszkopt, opuszczamy go na stolnicy 2-3 razy aby pozbyć się powietrza i pieczemy ok. 40 min/180 st. Tak samo pieczemy drugi, jednak z mąki pszennej ubieramy 3 łyżki i zastępujemy je kakao. Wiórki kokosowe mielimy drobno w młynku do kawy przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu ale na 3 szkl. mleka, wrzucając do niego zmielone wiórki kokosowe. Margaryny ucieramy z cukrem i serkiem mascarpone, po czym dodajemy ostudzony. Każdy z upieczonych biszkoptów przekrawamy na 3 części. Na spód kładziemy biszkopt ciemny. Przekładamy go dżemem i kremem. Przygotowujemy poncz, mieszając wódkę (likier) i 2 rodzaje soków. Krem przykrywamy jasnym biszkoptem , nasączamy go i kładziemy dżem, krem , itd do momentu wykorzystania biszkoptów. Gotowy tort obsmarowujemy kremem i dekorujemy wedle uznania. Można do części kremu, który zostanie dodać kakao.
*jeśli kremu nam braknie na dekoracje można ubić śmietanę kremówkę z 2 cukrami waniliowymi