Składniki:
mąka pszenna, 250 g
zimne masło, 150 g
zimna woda, 2-3 łyżki
sól, pół łyżeczki
twardy ser typu parmezan, ok 50 g
jajka, 2
serek Delikate naturalny, 2 op.
ulubione przyprawy (np. bazylia, oregano, pieprz),
pomidory świeże, 2-3
pomidory suszone, 3-5
świeża bazylia, kilka listków
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Kamila (Warszawa)
(Głosów: 431)
Ciasto: mąkę, jedno jajko, wodę, szczyptę soli, część parmezanu (ok. 20-30 g startego sera) oraz zimne masło pokrojone w drobną kostkę zagnieść i szybko wyrobić ciasto. Ułożyć na blasze, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki, by się schłodziło. Blachę najlepiej owinąć folią spożywczą, aby ciasto nie przeszło innymi zapachami. Farsz: wymieszać w misce serki Delikate, resztę startego parmezanu, sól, jedno jajko, ulubione przyprawy*, kilka (3-5) pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów, jeden mały (pozbawiony gniazd nasiennych i skórki) pomidor. Nastawić piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem i przez około 10 minut piec ciasto (aby nie wyrosło warto przykryć ciasto folią aluminiową i wysypać na wierzch suchą fasolę lub inne obciążenie). Po tym czasie zdjąć folię i zostawić w piekarniku na kolejne 10 minut. Ciasto wypełnić serowo-pomidorowym farszem, a na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory** (wcześniej pozbawić je skórki). Piec ok 20-30 minut, do zrumienienia wierzchu. Przed podaniem można ozdobić tartę listkami świeżej bazylii.
* suszone zioła warto rozetrzeć w dłoniach przed dorzuceniem do farszu
** warto zadbać o to, by plastry miały równą średnicę, wtedy w każdym rządku ułożymy taką samą ich ilość.