Składniki:
czekolada gorzka lub deserowa (bez mleka i lecytyny z jaja kurzego), 200 g
mleczko kokosowe House of Asia, 350 ml
olej kokosowy, 2 łyżki
syrop klonowy, 3 łyżki
szczypta soli,
cukier puder, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Agnieszka (Warszawa)
(Głosów: 1006)
Do rondelka wlać 250 ml mleka kokosowego, dodać połamaną czekoladę i pozostałe składniki (oprócz cukru pudru). Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając, aż masa będzie jednolita. Przelać do 4 małych miseczek lub filiżanek. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną zrobioną z pozostałego mleczka kokosowego i 1 łyżki cukru pudru: UWAGA: Mleko kokosowe musi być dobrze schłodzone, trzeba je wstawić na kilka godzin do lodówki. Oddzielić część stałą od płynnej. Twardą przełożyć do misy miksera i ubić z cukrem pudrem. Płynną można wykorzystać np. do koktajli owocowych.