Składniki:
mąka pszenna, 120g
biała czekolada, 200g
proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka
jajko, 1 sztuka
olej rzepakowy, 60ml
jogurt naturalny, 250g
serek mascarpone, 250g
śmietana kremówka 30%, 125ml
orzechówka, 4 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Iwona (Wrocław)
(Głosów: 2)
Podaję składniki na około 24 sztuki, w razie potrzeby (a potrzeba była duża), zwielokrotniamy składniki. ;) Babeczki są bardzo puszyste, przy czym wilgotne, z dziurami, smakują podobnie do ptysiowego pączka
hiszpańskiego. Przepis na babeczki jest mój autorski, dziś już sprawdziłam dokładne ilości składników:
120 gramów mąki pszennej; 100 gramów białej czekolady; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1 jajko; 60 mililitrów oleju rzepakowego; 250 gramów jogurtu naturalnego. Do miski wlewamy jogurt, dodajemy jajko, proszek do pieczenia, startą na dużych oczkach czekoladę, olej, mąkę. Wszystko razem mieszamy łyżką. Pieczemy w małych foremkach około 18 minut w temperaturze 180 st C z termoobiegiem. Przepis na krem : 250 g serka mascarpone; 125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36%; 4 łyżki likieru orzechówki; 100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej, lekko przestudzonej. Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być prosto z lodówki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (nie ubijać jednak zbyt długo, by się nie zwarzyła). Dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką (nie miksować!). Dodać orzechówkę, dalej mieszając. Dodać czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu.