Składniki:
Cukier, 1 szklanka
Mąka, 1 szklanka
Jajka, 6
Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Galaretka malinowa, 4 op
Woda, 1 szklanka
Śmietana 30%, 400 ml
Cukier, 2 łyżki
maliny, szklanka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Krzysztof (Kolonia Sól)
(Głosów: 6)
Białko oddzielam od żółtka i ubijam na pianę, dodaje cukier i żółtko ubijam dalej. Gdy jest ubita pianka dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto daje do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20-30 minut. Trzy opakowania galaretek rozpuszczamy w litrze gorącej wody i odstawiamy. Dwie galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem (cukier tak naprawdę dodajemy według uznania). Ostudzoną galaretkę dodajemy do ubitej śmietanki, mieszamy. Mielimy maliny i dodajemy do śmietanki. Upieczony biszkopt przekładamy pianką , i polewamy galaretką. Na to układamy maliny i polewamy galaretką. Galaretka musi być lekko stężała. Ciasto dajemy do lodówki. Można też do masy ciastowej dodać kakao żeby jedna warstwa biszkoptu miała brązowy kolor.