Przepis konkursowy

MALINOWA PIANKA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Cukier, 1 szklanka
Mąka, 1 szklanka
Jajka, 6
Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Galaretka malinowa, 4 op
Woda, 1 szklanka
Śmietana 30%, 400 ml
Cukier, 2 łyżki
maliny, szklanka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Krzysztof (Kolonia Sól)
(Głosów: 6)


Zostań mistrzem kuchni

Białko oddzielam od żółtka i ubijam na pianę, dodaje cukier i żółtko ubijam dalej. Gdy jest ubita pianka dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto daje do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20-30 minut. Trzy opakowania galaretek rozpuszczamy w litrze gorącej wody i odstawiamy. Dwie galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem (cukier tak naprawdę dodajemy według uznania). Ostudzoną galaretkę dodajemy do ubitej śmietanki, mieszamy. Mielimy maliny i dodajemy do śmietanki. Upieczony biszkopt przekładamy pianką , i polewamy galaretką. Na to układamy maliny i polewamy galaretką. Galaretka musi być lekko stężała. Ciasto dajemy do lodówki. Można też do masy ciastowej dodać kakao żeby jedna warstwa biszkoptu miała brązowy kolor.
TORCIK MARCHEWKOWY
TORCIK MARCHEWKOWY
30 min. 6 łatwy
Głosów: 7
Curry dyniowe z kurczakiem i szpinakiem
Curry dyniowe z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 64
Chrupiąco - ziołowe niebo w gębie
Chrupiąco - ziołowe...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 93
Marchewkowa rozkosz czyli treningowe ciasto marchewkowe
Marchewkowa rozkosz...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 12
Rosół NIEzwykły
Rosół NIEzwykły
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 14
Pierniczki
Pierniczki
30 min. 6 średni
Głosów: 1463