Składniki:
szpinak, 500 g
cebule, 2 szt.
czosnek, 3 szt.
ziemniaki, 2 szt.
bulion warzywny, 500 ml
śmietanka 18%, 100 ml
szynka prosciutto, 6 plasterków
ciasto francuskie, 100 g
ser żółty drobno starty, 50 g
oliwa z oliwek,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Michał (Oleśnica)
(Głosów: 14)
Drobno kroimy cebulę i czosnek. Przysmażamy je na oliwie z oliwek. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i szpinak. Czekamy aż szpinak puści wodę, po czym dodajemy bulion warzywny. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Szynkę prosciutto kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy również paluszki serowe - ciasto francuskie posypujemy serem i solą, lekko rozwałkowujemy i kroimy w cienkie paski. Paski zwijamy w spirale. Kładziemy je również na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 12 minut. Gdy warzywa w zupie będą miękkie używamy blendera by stworzyć z nich gładką masę, dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut. Gorącą zupę podajemy z chipsami z szynki i paluszkami z serem.