Składniki:
mąka, 2 szklanki
szpinak, 450g
cukier, 1i 1/3 szkl
jajka, 3
olej, 1i 1/3 szkl
proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
owoce granatu,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Karolina (Warszawa)
(Głosów: 2)
Krem wykonałam ze śmietany kremówki z serkiem mascarpone. Zimną śmietanę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Wykonanie: Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy, pieczemy ok. 1 godz. do suchego patyczka w temp. 180 °C. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić na talerzyku.Ciasto dzielimy na 3 blaty. Kładziemy na paterę pierwszy blat smarujemy kremem, następnie drugi blat na to warstwa kremu, trzeci blat reszta kremu. Na krem posypać okruszki ciasta i obłożyć owocami granatu.