Składniki:
mąka pszenna Babuni, szkl
masło Mleczna Dolina, 100g
jajko (do ciasta), 1 szt
zimna woda, 3 łyżki
filet z piersi kurczaka Świat Drobiu, 1 opakowanie
mieszanka chińska Mroźna Kraina, 1 opakowanie
sól, szczypta
śmietana 30% Mleczna Dolina, pół szkl
jajko (do sosu), 1 szt
przyprawy do sosu- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Lidia (Kcynia)
(Głosów: 42)
w pierwszej kolejności wykonuję ciasto na tartę, gdyż musi ono 30 minut leżakować w lodówce. A więc wszystkie składniki na ciasto czyli mąka, jajko,woda, sól i masło , należy zmieszać, posiekać, ulepić kulę. Wstawić do lodówki. W między czasie można zabrać się za kurczaka -pokroić w niewielką kostkę, wrzucić na patelnię (niewielka ilość rozgrzanego oleju). Można posypać do smaku przyprawą do kurczaka. Po usmażeniu odstawić i zabrać się za mrożonkę. Mrożonkę rozmrozić na rozgrzanym oleju,wg opisu na opakowaniu. Odsączyć z tłuszczu. Ciasto na tartę rozwałkować i wyłożyć formę (wg tych składników ciasto pasuje na formę 27 cm). Podgrzać piekarnik do 180 stopni, nakłuć widelcem parę dziurek w cieście i wstawić na 7-10 minut.
Teraz czas na sos. Wszystkie składniki na sos- jajko,śmietana oraz przyprawy, ze sobą mieszać, najlepiej widelcem, tak aby jajko się zmieszało. Wyciągnąć podpieczoną tartę. Rozłożyć warzywa chińskie, na tym kurczaka, a na samej górze polać sosem. Wstawić do piekarnika na 20 minut, temperatura 180 stopni.