Składniki:
mąka (na pizzę włoską ), 500g
drożdże, 30g
ciepła woda, 250ml
łyżeczka cukru,
łyżeczka oliwy,
pół łyżeczki soli,
kasza manna,
ser żółty, 400 g
ser mozzarella, paczka
sos pomidorowy do pizzy, 50 ml
szynka, 100 g
pieczarki, 500 g
pierś z kurczaka, 400 g
przyprawa gyros,
pomidor, 2 szt
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Daria (Dąbrowa Górnicza)
(Głosów: 85)
Drożdże, troszkę wody, cukier, łyżeczka mąki - wymieszać i poczekać aż wyrosną. Następnie wymieszać z mąką, olejem, solą, wodą, wszystko dokładnie wyrobić i odłożyć do wyrośnięcia na 1,5 h. Uwaga! Ciasta jest na dwie okrągłe blachy 32 cm. Przy rozwałkowywaniu ciasta nie podsypujemy mąką tylko kaszą manna. rozwałkować troszkę więcej ciasta aby w brzegi pizzy zawinąć ser żółty.
Ciasto posmarować sosem pomidorowym, na to położyć ser mozzarelle, pieczarki, kurczaka usmażonego wcześniej w przyprawie gyros, szynkę oraz pomidory. Można posypać troszkę serem. Wszystko pieczemy w temp 180 stopni ok 15 min.