Składniki:
Pierś z kurczaka, 1 sztuka
Szynka Szwarcwaldzka , 100 g
Ser mozarella , 1 opakowanie
Papryka żółta, 1 mała
Pomidorki koktajlowe , 4 sztuki
Cebula biała , 1 sztuka
Oliwa z oliwek, 5 łyżek
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Karolina (Tomaszów Lubelski)
(Głosów: 97)
Pierś z kurczaka dzielimy na 4 części, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy. Następnie ser mozarella kroimy na plastry, paprykę rozkrajamy na wąskie paski, pomidorki rozkrajamy na pół, a cebulę kroimy w krążki. Kurczaka lekko obsmażamy z obydwu stron na oliwie z oliwek, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą z patelni. Filet zawijamy w szynkę szwarcwaldzką, układamy na nim paski papryki, plaster (lub więcej według uznania) mozarelli, pomidorki koktajlowe i cebulę. Całość zapiekamy w piekarniku ok. 10 - 15 minut do rozpuszczenia mozarelli w temp. 180 stopni. Danie możemy podawać z ryżem lub z gotowanymi warzywami, choć bardzo dobrze smakuje w wersji solo.