Przepis konkursowy

PIERŚ Z KURCZAKA W SZYNCE SZWARCWALDZKIEJ Z MOZARELLĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Pierś z kurczaka, 1 sztuka
Szynka Szwarcwaldzka , 100 g
Ser mozarella , 1 opakowanie
Papryka żółta, 1 mała
Pomidorki koktajlowe , 4 sztuki
Cebula biała , 1 sztuka
Oliwa z oliwek, 5 łyżek
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Karolina (Tomaszów Lubelski)
(Głosów: 97)


Zostań mistrzem kuchni

Pierś z kurczaka dzielimy na 4 części, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy. Następnie ser mozarella kroimy na plastry, paprykę rozkrajamy na wąskie paski, pomidorki rozkrajamy na pół, a cebulę kroimy w krążki. Kurczaka lekko obsmażamy z obydwu stron na oliwie z oliwek, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą z patelni. Filet zawijamy w szynkę szwarcwaldzką, układamy na nim paski papryki, plaster (lub więcej według uznania) mozarelli, pomidorki koktajlowe i cebulę. Całość zapiekamy w piekarniku ok. 10 - 15 minut do rozpuszczenia mozarelli w temp. 180 stopni. Danie możemy podawać z ryżem lub z gotowanymi warzywami, choć bardzo dobrze smakuje w wersji solo.
Ciastka energetyczne
Ciastka energetyczne
30 min. 6 łatwy
Głosów: 27
Paella z kurczakiem i warzywami
Paella z kurczakiem i...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 28
Łosoś na sałatce z pora w pistacjach
Łosoś na sałatce z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 25
Maliny na gorąco
Maliny na gorąco
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Przekładana kostka cappuccino
Przekładana kostka...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 31
Sałatka rucollo z sosem musztardowym
Sałatka rucollo z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 36