Składniki:
Mąka, 0,5 kg
Żółtko jajka, 2
Cukier puder, 3-4 łyżki
Zimne masło, ok. 300 g
Proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
Cynamon,
Syrop klonowy, 30 ml
Kwaśne jabłka (np. szara reneta), 4-6 szt. (zależy od wielkości)
Woda, 2-3 łyżki
Sól, szczypta
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Małgorzata (Stargard Szczeciński)
(Głosów: 35)
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać schłodzone masło i żółtka. Zagnieść ciasto. Odciąć gdzieś 3/4 ciasta i oba kawałki wstawić do schłodzenia na godzinkę. W tym czasie szykujemy jabłka. Obrane pokroić w kostkę, wrzucić do garnuszka lub na patelnię, zalać wodą i syropem klonowym. Mieszamy i pilnujemy, aby się za mocno nie skarmelizowały. Ja lubię trochę twardsze jabłka, więc długo ich nie trzymam na patelni. Studzimy jabłka. Po godzinie wyciągamy większy kawałek ciasta, odrywamy sobie po kawałku ciasta i wykładamy foremki do babeczek. Powinno starczyć na ok. 24 sztuki. Do wyłożonych ciastem foremek nakładamy jabłka i posypujemy cynamonem. Z drugiej porcji ciasta robimy na wierzchu kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 40-45 min.