Składniki:
mąka pszenna, 400g
ciepła woda, 1 szkl
olej, 2-3 łyżki
mięso drobiowe, 1kg
marchewka, 5 szt
pietruszka, 1
seler, 0,5 szt
por, 0,5 szt
cebula, 2 szt
masło, 1 lyżk
czosnek, 4 ząbki
sól, do smaku
pieprz, do smaku
majeranek, do smaku
papryka, do smaku
brokuł, 1
kalafior, 1
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Natalia (Biała)
(Głosów: 43)
Mięso zalać wodą, dodać wszystkie warzywa (jedną cebulę zostawić na później), doprawić vegetą i ugotować do miękkości. Ugotowane, wystudzone mięso zmielić. Wraz z mięsem zmielić ugotowane 2 marchewki, pietruszkę, pora, kawałek selera i czosnek. Pozostawioną surową cebulę, posiekać, zeszklić na łyżce masła, zmielić i dodać do mięsa. Masę mięsną doprawić spora ilością przypraw prymat: solą, pieprzem. Składniki na ciasto szybko zagnieść.
Ciasto cienko rozwałkować. Przy pomocy np. szklanki wycinać koła. Nakładać farsz i zlepiać brzegi pierogów.
Gotowe pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Pierogi gotować, na małym ogniu ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Warzywa należy ugotować oddzielnie uprzednio rozdzielone na różyczki gotować do miękkości (marchewkę trochę krócej). Podawać prosto z wody polane masłem i cebulką, lub podsmażone na patelni dodając ugotowane warzywa.