Składniki:
krewetki tygrysie , 16 szt
boczek wędzony, 150 g
oliwa z oliwek, 5 łyżek
grejpfrut, 1 szt
szpinak baby, 50 g
cebula czerwona, 5 g
oliwki zielone, 10 szt
słonecznik łuskany, 5 g
ocet balsamiczny, 1 łyżka
sól, szczypta
pieprz, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Monika (Mysłowice)
(Głosów: 632)
Krewetki myjemy i osuszamy, następnie skrapiamy oliwą z oliwek, sokiem z grejpfruta, posypujemy pieprzem i tymiankiem, lekko mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na ok. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy składniki do sałatki: szpinak baby płuczemy i odrywamy ogonki, grejpfruta obieramy ze skóry i błonek, kroimy na kawałki, cebulę kroimy w piórka.
Boczek kroimy w długie plastry o szerokości ok. jednego cm, w które zawijamy zamarynowane krewetki i układamy na grillu lub patelni grillowej, grillujemy ok. 5 minut z każdej strony. Na talerzu układamy szpinak, na nim cebulę i oliwki, skrapiamy oliwą wymieszaną z octem balsamicznym, solą i pieprzem, na to układamy grejpfruta i posypujemy słonecznikiem.
Podajemy z grillowanymi krewetkami.
Smacznego!