Składniki:
mięso mielone z szynki wieprzowej lub wieprzowo-wołowe, 500g
pieczarki, 500g
papryka różne kolory - duże, 3szt.
przecier pomidorowy, 1000g
makaron rurki, 500g
ser żółty w plastrach lub w kostce, 300g
czosnek, 2-3 ząbki
oliwa z oliwek, 6-8 łyżek
bazylia, 1łyżeczka
oregano, 1łyżeczka
curry, 1łyżeczka
kurkuma, 1łyżeczka
zioła prowansalskie, 1łyżeczka
sól, do smaku
pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor:
Marcin (Kraków)
(Głosów: 0)
Mięso umyć, osuszyć. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki. Papryki pokroić w kostkę. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić i przepłukać zimną wodą. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej mięso przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Następnie dodać posiekane ząbki czosnku i dodać przyprawy (bazylia, oregano, curry, kurkuma i zioła prowansalskie) i wymieszać. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, nie doprowadzić do jednolitej bryły mięsa. Mięso smażyć pod przykryciem przez około 10 min.Następnie do mięsa dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Dusić całość około 10 min na małym ogniu. Na małej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pieczarki, po kilku minutach doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do patelni z wcześniej przygotowanym sosem mięsnym i wymieszać. Na tym samym tłuszczu co smażyły się pieczarki podsmażyć paprykę, doprawić solą do smaku. Gotową paprykę przełożyć do patelni z sosem mięsnym i wymieszać a następnie zdjąć z ognia. W blenderze zmiksować ser w plastrach na drobne wiórki. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Po odcedzeniu makaronu i jego ostudzeniu włożyć z powrotem do garnka i dodać przygotowany sos mięsno-warzywny i wymieszać. Całość przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego lub dużej brytfanny. Wierzch zapiekanki posypać zmiksowanym żółtym serem. Zapiekać około 7-10 min (do rozpuszczenia sera). Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 15 min (do stężenia zapiekanki). Smacznego!!!